TAKARÉKOS ÖNTÖZŐRENDSZER

Tartalom:

1. Félreértés kezelés!
2. Mitől víztakarékos az öntözőrendszer?
3. Miért fontos az öntözőrendszer víztakarékossága?
4. Miben hatékony és takarékos az öntözőrendszer?
5. Mitől függ, hogy mennyi vízre van szükség?

 

FÉLREÉRTÉS KEZELÉS!    1.

Víztakarékos öntözőrendszer

Mindenekelőtt azzal kezdem az öntözőrendszer gazdasági, illetve vízfelhasználási bemutatását, hogy tisztázok azok számára egy félreértést - akik úgy gondolják az erőltetett promóciók hatására -, hogy az öntözőrendszerrel kevesebb vizet fog fogyasztani, annak ellenére, hogy nem is öntözte a kertjét, vagy csak nagyon kis mértékben, néha.

Az öntözőberendezés csak akkor tud víztakarékosabb lenni, ha egy másik öntözési módszert válthat ki, tehát az adott kert folyamatosan, és kellő módon öntözve volt. Csak ehhez képest fog tudni okozni jelentős vízmegtakarítást!

 

MITŐL VÍZTAKARÉKOS AZ ÖNTÖZŐRENDSZER?  2.

Takarékos öntözőrendszer

Tapasztalatom alapján sokan vannak olyan felhasználók, akik szeretik megérteni a vásárlandó termék működési elvét. Amikor ezt megértik, akkor könnyebben szánják rá magukat a megvásárlására, mivel fogalmi szinten megbizonyosodnak róla, hogy az nem átverés. Néha mindössze annyi szükséges, hogy elmondjam vagy bemutassam az öntözőrendszer professzionalitását, és a specifikus kialakítását, ami többek között a víztakarékosságát is szolgálja.

Lássuk, hogy mely tulajdonságai miatt víztakarékos az automata öntözőrendszer:

 

Pontosan akkor öntöz, pontosan oda öntöz, és pontosan annyit öntöz, amennyit kell!

Ez azt jelenti, hogy azokban a napszakokban végzi az öntözést, amikor a párolgási veszteség a legalacsonyabb. A jól megválasztott öntözési mód biztosítja, hogy pontosan annyi vizet jutasson ki, mint amennyire ténylegesen szükség van. A helyes kialakításnak köszönhetően pedig el is képes juttatni a vizet arra a területre, amit megcéloztunk.

 

Kertre igazított kialakítás

Mivel a kertek különböznek, mint ahogyan a kerti talajviszonyok sem egyformák, és a kertek napos/árnyékos megoszlásai sem egyeznek meg, ezért minden öntözőrendszer más és más kialakítást igényel, ha az egészét nézzük. Ezeket a tényezőket figyelembe véve, és e mellett még jó néhány más figyelembevételével szükséges megtervezni az adott kertre az öntözőrendszert.

 

Optimális öntözési időpontok

A legoptimálisabb öntözési időpontok azok, amikor a legkevesebb vizet veszítjük el párolgás útján. Ezért ezek a késő esti órák, valamint a kora hajnaliak. Szerencsés módon ezek az időpontok a növények vízfelszívásával is megegyeznek. Van, aki csak legyint azon, hogy párolgási veszteség! Neki szólva ez a kiöntözött víz 50%-a is lehet! Tehát az elsődleges víz megtakarítási szempontunk!

 

A programozhatóság

A különböző évszakok különböző csapadékmennyisége miatt is eltérőek lehetnek a hónapok csapadékpótlás igényei. A forró nyári kánikulában a naponta többszöri öntözés is szükséges lehet, míg az őszi/tavaszi időszakokban néha a heti egy alapos öntözés is elegendő. Az odafigyelés és a pontos beprogramozás szintén alapvető víz megtakarítási tényezők.

 

Az esőérzékelés

Amellett, hogy hazánk időjárása is egy folyamatos aszályos trendet követ, amellett, hogy egyre durvább forróságok vannak és egyre kitartóbban nyaranként, mégis megfigyelhető, hogy minden évben hetekig tartó esős időszak is előfordul. Ez még inkább súlyosbítja az aszályos helyzetet azáltal, hogy hazánk csapadékmegoszlása nem egyenletes. Ilyenkor nincs szükség az öntözőrendszer teljes leállítására vagy átprogramozására, hiszen az esőérzékelő blokkolva tartja a rendszert mindaddig, amíg újra szükség nem lesz az öntözésre.

 

Egyéb vízforrások felhasználása

A legolcsóbb öntözővizet az alternatív és a természetes vízforrások biztosítják az öntözőrendszer, illetve más háztartási berendezések számára. Az alternatív vízforrások közül a legelterjedtebbek a kutak, valamint a tetőkről nyert esővízgyűjtők. A természetes vízforrások a tavak és patakok. A megfelelő szivattyúsgépészeti technológiák segítségével elegendő mennyiségű, tiszta öntözővízhez juthat.

 

MIÉRT FONTOS AZ ÖNTÖZŐRENDSZER VÍZTAKARÉKOSSÁGA?  3.

Öntözőrendszer víztakarékosság

Hazánk időjárása egy aszályos trendet követ, ahol az évi csapadékmennyiség 550-650mm. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ennek a nem túl sok csapadéknak is egy jelentős része télen hullik le, valamint az egyéb évszakokban pedig egyenetlenül érkezik. Ahhoz, hogy ilyen körülmények között ápolt maradhasson a kertünk, megfelelő módon kell, hogy öntözzük.

A tiszta öntözővíz egyre drágább és úgy tűnik, hogy egyre szűkösebb energiaforrásként van jelen. Megfelelő beosztása érdekében nem csoda, hogy az automata öntözőrendszer egyre inkább elterjedőben van, de csak azok a rendszerek érik meg az árukat, amelyek tényleg precízen működnek és a lehető legnagyobb víztakarékossággal!

A fenntarthatóság közös ügyünk, de magánügyünket is inkább a kisebb vízszámla, illetve kisebb villanyszámla támogatja!

 

AJÁNLATKÉRÉS

 

MIBEN HATÉKONY ÉS TAKARÉKOS AZ ÖNTÖZŐRENDSZER?  4.

Hatékoy öntözőrendszer

Annál hatékonyabb egy dolog, minél több pozitív hatást fejt ki, illetve ezt minél kevesebb negatív hatás mellett tudja megtenni. Lássuk, hogy az öntözőrendszernek mennyi ilyen előnye van, amiért a háztartásunk egyik leghatékonyabb berendezésévé tudott válni:

 

Nélkülünk is tökéletes munkát végez!

Azaz teljesen automata! Ha nem érünk rá, vagy éppen nyaralunk, akkor is elvégzi a locsolást. Nem szükséges csapokat nyitogatni, vagy gombokat nyomogatni hozzá. Elég, ha egyszer beprogramozzuk, és végzi utána a dolgát.

 

Nem korlátozza kertünk használatát!

Az optimális öntözési időpontok akkor vannak, amikor mi emberek jellemzően alszunk, és nem használjuk a kertünket. Teljesen rejtett kialakítása végett pedig sem a kert aktív használata alatt, sem pedig a kert fenntartási munkáinak végzése közben sem jelent akadályt. Szinte láthatatlan.

 

Rengeteg időt megtakarít!

Az aktív életet élő emberek számára ez a legfontosabb tényező, ami az öntözőrendszer mellett érvel. Nem az a kérdés, hogy a kertnek szépnek kell e lenni, hanem az, hogy ki fogja meglocsolni és mikor? A forró nyári időszakokban még egy kisebb kertnél is ez naponta órákig is eltarthat, azonban sokak vannak, akinek az idejük (és még inkább a szabadidejük) értékesebb annál, mintsem locsolják a kertjüket.

 

Fáradságos munkát takarít meg!

Teljesen megértem, hogy vannak, akiknek a számára ez egy hobbi, és relaxáló kikapcsolódás! Nem a számukra írom ezt a hatékonysági érvet. Azoknak írom, akiknek egy fárasztó nap után nincs kedvük a kertben este még ráhúzni a munkára egy kicsit.

 

Drága vizet takarít meg!

Ha a cél az, hogy a kertje tökéletesen legyen megöntözve mindezt minden elvárásnak megfelelően, azonban a lehető legkevesebb víz felhasználásával, akkor az automata öntözőrendszer marad fent egyetlenként a rostán! Hatékonyságban és takarékosságban minden más öntözési módszert maga mögé utasít! Ez nem duma!

 

Környezetbarát működtetés!

Az öntözőrendszer üzemeltethető természetes, illetve alternatív vízforrásokról is szivattyús gépészet segítségével. Ezek akár kombinálhatók is egymással, például, ha van egy csekély mennyiségű vizet szállító kutunk, akkor annak vizét tölthetjük egy esővízgyűjtő tartályba, amely, amikor esik az eső, akkor megtelik és blokkolja a kútvíz felszállítását. Használatával Ön hozzájárul a fenntarthatósághoz!

 

Egészségesebb környezetet hoz létre!

Az Ön is biztosan megfigyelte már kertjében a por, vagy olykor a pollenek hatásait. Ez nincs jótékony hatással sem a növényeire, sem a családjára vagy Önre. A napi öntözés hatására mindezt jelentéktelenné képes redukálni, valamint a párasabb és tisztább levegővel kellemesebbé és komfortosabbá tenni.

 

Szép kert a végeredmény!

Végül is alapvetően minden ember azért gondolkodik el az öntözőrendszer beépítésén, mert szép és egészséges kertben szeretne otthon lenni. Ez a természetes törekvésünk az esztétikára és a rendezettségre teljesen érthető! A növények, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű vizet kapnak, akkor a legszebb formájukat képesek hozni, aminek a hatására a kert páratlanul széppé válik!

 

MITŐL FŰGG, HOGY MENNYI VÍZRE VAN SZÜKSÉG?      5.

Hatékony Öntözőrendszer

Mindenképpen a kert adottságaitól függ, hogy mennyi vízre van szüksége a kertnek, illetve milyen öntözési módokat kell alkalmazni ahhoz, hogy a legjobb hatékonysággal legyen végezhető az öntözés.  Ennek megállapítása maximális termékismerettel rendelkező szakembert kíván.

A következőkben azokat a tényezőket fogom felsorolni, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni az öntözőrendszer megtervezésénél, illetve befolyásolni fogják a felhasználásra kerülő öntözővíz mennyiségét.

 

A terület nagysága

Természetesen minél nagyobb az öntözendő terület, annál több vizet fog igényelni.

 

A talajfajták

A különböző talajfajtáknak a vízmegkötő és vízáteresztő képessége is különböző, ezért más és más öntözési technológiát kell alkalmazni, de legfőképpen más mennyiségű öntözővizet igényelnek.

 

A kert növényzete

A növények fajtája és a növényzet megoszlása szintén befolyásolják a végső mennyiségi adatokat, hiszen más és más mennyiségű vizet igényelnek. A legtöbb vizet igénylő növényzet a gyep, azaz a fű.

 

Az időjárás

Az időjárás alakulása is meghatározó tényezővé tud válni, mivel vannak esős évek és vannak aszályosak is. Bár jobbára az utóbbival találkozunk hazánkban, azonban ritkán előfordulnak szokatlanul csapadékos évek is (például: 2010).

 

A napos/árnyékos megoszlás

Sokkal kevesebb öntözővíz igénye van azoknak a kerteknek, amik árnyékos fekvésűek, míg a napos kerteknek pedig több. Ezért ez szintén befolyásoló tényezőnek tekinthető.

 

A szél

A szél nagyon gyorsan szárítja a talajt és a növényeket is. Vannak olyan területek, ahol szinte mindig fúj a szél. Ezeken a területeken nem csak speciális fejkiosztásra van szükség, hanem több öntözővízre is.

 

A terepviszonyok

A terepviszonyoknál elsősorban a rézsűknek van ilyen hatása, mivel a víz lefolyik róla. A rézsűs területek növényzete ezért sokszor ismételt, azonban egyszerre kevés vizet igényel

 

A víz egyre drágább!

 

Takarékos öntözőrendszerMár nem elég, ha az automata öntözőrendszer tartós és jól működő! Szemponttá vált, hogy takarékos is legyen!

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!