ÖNTÖZŐRENDSZER KARBANTARTÁS

Tartalom:

1. Általában az öntözőrendszer karbantartásról
2. Szezonális öntözőrendszer karbantartások
3. Egyedi öntözőrendszer karbantartások
4. Öntözőrendszer javítás és átalakítás

 

ÁLTALÁBAN AZ ÖNTÖZŐRENDSZER KARBANTARTÁSÁRÓL  1.

Öntözőrendszer

 

Kevés szó szokott esni arról, hogy az öntözőrendszernek vannak állandó és néha egyedi karbantartásai is. Fontos erről tudni, és megfelelő tájékoztatást is adni, mert ezek elhanyagolása rövid úton az öntözőrendszer biztos meghibásodásához, alkatrészeinek tönkremeneteléhez fog vezetni.

Van egy olyan általánosan elfogadott tény az öntözőrendszer szerelők megfigyelései alapján, hogy a meghibásodások több mint 50% vezethető vissza a karbantartások elmulasztására, illetve helytelen elvégzésére.

A karbantartások nem nagy és nem is túl költséges feladatok. Nagy részük teljes mértékben elvégezhető házilag is, ha rendelkezünk hozzá a megfelelő berendezéssel.

 

SZEZONÁLIS ÖNTÖZŐRENDSZER KARBANTARTÁSOK  2.

Öntözőrendszer karbantartás Öntözőrendszer szeonzális karbantartása

 

A szezonális karbantartások alatt azt értjük, amelyeket minden évben megismétlünk. Nem az öntözőrendszer kora és állapota határozza meg, hanem az, hogy ki vagy be kell kapcsolni. Tehát két alapvető karbantartás létezik, ami a tavaszi üzembe helyezése, és a téli kompresszoros kifúvatása.

 

Tavaszi üzembe helyezés

Tavaszi üzembe helyezés Öntözőrendszer tavaszi üzembe helyezése

 

Ha az öntözőrendszer az aktuális tavaszt megelőző téliesítése jól lett elvégezve, akkor a tavaszi üzembe helyezésnél nincs túl sok feladat. Újra nyomás alá kell helyezni az öntözőrendszer főnyomócsövét, másképp mondva rá kell nyitni a vizet.

Ha az öntözőrendszer hálózati vízről van megtáplálva, akkor a kerti csapok vagy az aknából leágaztatott vezeték csapjának megnyitásával ez könnyű feladat. Ha szivattyús gépészet szállítja a vizet és télire üzemen kívül helyezték, akkor előbb azt kell bekapcsolni. Ha fel is szedték, akkor előbb visszaépíteni.

A szivattyús gépészetek beüzemelésénél célszerű az első néhány liter vizet nem az öntözőrendszerbe engedni, mivel a kút hónapokig tartó állása, vagy a ciszterna ülepedésének következtében a víz szennyezett lehet.

Érdemes ilyenkor az öntözőrendszer zónáit egyesével elindítva végignézni, hogy tényleg indul-e rendben. Továbbá megnézni azt is, hogy minden szórófej és más öntöző elem helyesen végzi-e az öntözést. Valószínűleg nem lesz változás az őszi állapotokhoz képest.

Szintén érdemes ilyenkor elhagyni a megszokott rutint és beprogramozni a vezérlő automatikát a tavasz öntözési igényeinek megfelelően. Ez mindenképpen hozzájárul a gazdaságos öntözéshez!

Közvetlen a zónák végignézése után ellenőrizzük a szűrőt, mivel a vízforrásunk még szállíthat koszt.

 

Téli kompresszoros kifúvatás

Minden bizonnyal a legfontosabb karbantartása az öntözőrendszernek!

Elmulasztása szinte minden esetben károkat okoz, néha kisebbet, néha nagyot.

Az automata öntözőrendszer alkatrészeit nem telepítjük a 80cm-es fagyhatár alá. Ennek több oka is van, azonban a kerttulajdonosok számára leginkább érthető az, hogy drasztikus mértékű rombolásnak tenné ki a kertjét, valamint a munkadíj a többszörösére is rúghatna. Ezért az öntözőrendszert úgy fejlesztették ki, hogy a téli kompresszoros kifúvatás szükségessé vált.

A kompresszor a magán kerti öntözőrendszerek esetében a puffer tartályába sűrített levegőt fújja bele a zónákba, és az öntöző elemeken kipréselve a vizet éri el a szakaszban a vízmentességet. Nagyobb öntözőrendszerek esetében az öntözőberendezés főnyomócső szakaszát tölti fel a kompresszor, és úgy nyitjuk rá az egyes öntöző zónákra a sűrített magas nyomású levegőt.

Első lépésként a vízforrást kell elzárni! A legjobb, ha az öntözőrendszer főnyomócsövére tudunk közvetlen rákötni a kompresszorral, és azon keresztül fújjuk ki csőhálózatban lévő vizet.

Nem szükséges „cseppmentesre” fújni a rendszert, mert valójában a jég tágulási feszültségét kívánjuk elkerülni. Ezért, ha marad benne némi víz, akkor az tágulni tud és nem fog károkat okozni. Akkor jó, amikor már csak vízfüst, vízpermet jön a szórófejekből.

Kapcsoljuk ki az automatikát, vagy tegyük off állásra.

 

A szórófejeken távozó vízpermet:

 

Képek az öntözőrendszer téliesítésének elmulasztásáról

 

Lefagyott szerelvények:

 

Jégsokkolt kert:

 

 

EGYEDI ÖNTÖZŐRENDSZER KARBANTARTÁSOK  3.

Öntözőrendszer karbantartás

 

Akkor beszélünk egyedi karbantartásáról, amikor olyan sajátosságokkal rendelkezik az öntözőrendszer, amivel a többi rendszer jellemzően nem. Számtalan példát lehet felsorolni, amiből csak néhány gyakoribb esetet említek meg.

 

Homokos víz

Ilyen például egy homokoló kút homokos vizének a megszűrése. Ezt a helyzetet leggyakrabban az úgynevezett homokleválasztóval (Hidrociklon) oldjuk meg, ami fizikailag választja ki a homokot a vízből, a különböző fajsúly elve alapján. Nagyobb méretű öntözőrendszerek esetében ülepítéssel lehet megoldani, amely elengedhetetlen eszköze az ülepítő tartály.

A víz homoktartalmától függően szükséges üríteni a tartályát. Nagy mennyiségű homok esetén akár 3 naponta, míg kisebb mennyiségnél kétheti rendszerességgel.

Homokleválasztó (Hidrociklon)

 

Kutyák

Nem kell megijedni, ha kutya van a háznál! Az esetek jelentős többségében a kutyákat nem érdekli az öntözőrendszer, esetleg a kánikulában élvezik a víz adta enyhülést. Azonban előfordul néhány rosszcsont, ami után gyakran járhatunk javítani.

Öntözőrendszer és kutyák

 

 

ÖNTÖZŐRENDSZER JAVÍTÁS ÉS ÁTALAKÍTÁS  4.

Öntözőrendszer javítás Öntözőrendszer átalakítás

 

 

Javítás

A professzionális automata öntözőrendszerek, ha jó szakember rakta össze őket, akkor csak nagyon ritkán hibásodnak meg. De igaz - ezt is emberek gyártják -, ritkán előfordul.  Vannak a helyszínen javítható meghibásodások, és vannak olyanok, amiket csak az alkatrész cseréjével lehet megjavítani.

Ritkán bonyolult feladatok ezek, de mégis ehhez szükséges a legtöbb gyakorlat és a leginkább széleskörű szakismeret. Ezért azt javaslom, hogy hívjon szakembert, ha meghibásodik az öntözőrendszer!

 

Átalakítás

Az automata öntözőrendszer nem egy statikus dolog. Ha a rendelkezésre álló víz engedi, akkor szinte végtelen mennyiségben és módon bővíthető, vagy alakítható át.  Természetesen ez alkatrészek beépítésével és cseréjével járhat.

 

 

 

Öntözőrendszer karbantartás, javítás, átalakításSzeretne jól működő öntözőrendszert?

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!