AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER

Tartalom:

1. Az automata öntözőrendszer definiálva
2. Az automata öntözőrendszer célja
3. A professzionális automata öntözőrendszerek
4. Manuális és hibrid öntözőrendszerek
5. Hogyan működik az automata öntözőrendszer?
6. Milyen előnyökkel jár az automata öntözőrendszer?
7. Milyen hátrányokkal jár az automata öntözőrendszer?

 

AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER DEFINIÁLVA  1.

Automata öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszer a kert talajába rejtett csőhálózat, amelyen a megfelelő pontokon öntöző elemek vannak elhelyezve, melyek a nyomás hatására emelkednek ki, vagy telítődnek meg vízzel és így valósítják meg az öntözést. Ez egy automatikus berendezés, amely semmilyen emberi felügyeletet nem igényel az általános működéséhez. Mivel az automata öntözőrendszer pontosan az adott kert paramétereire van szabva, ezért a leghatékonyabb ismert öntözési megoldás.

 

AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER CÉLJAI  2.

Automata öntözőrendszerek célja

 

1. Célja, hogy biztosítsa azt a vízmennyiséget, amely a hazai időjárás miatt nem hullik a kertünkre a természetes csapadék formájában, illetve egyenetlenül oszlik el.

2. Célja, hogy időt és energiát takarítson meg a felhasználóinak azzal, hogy a kert fenntartásához szükséges feladatok közül a legtöbb időt igénylőt végzi el.

3. Célja, hogy az öntözővizet a leghatékonyabban használja fel, a legegyenletesebb módon, valamint a legoptimálisabb időpontokban.

Az automata öntözőrendszer a leghatékonyabb háztartási berendezéseink egyike. Hatékonysága mellett az életminőségünket is emeli az időmegtakarítással, a vízmegtakarítással, a szép kert esztétikai élvezetével, a kellemes és tiszta levegővel.

 

A PROFESSZIONÁLIS AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZEREK  3.

Profi automata öntözőrendszer

Köztudott, hogy a legjobb bór hazánkban van, míg a legjobb pengét japánban kovácsolják. Nincs ez másképpen az automata öntözőrendszerekkel sem, amelyek hazája az USA. A professzionális alkatrészeket itt gyártják, ennek az iparága itt alakult ki és itt fejlődött a versenyhelyzet miatt oda, ahol már a professzionalistásról beszélünk.

Néhány márkát megemlítve a Hunter, a Toro, a Rain-Bird, a K-Rain, az Orbit, az Irritrol. Ha e márkák valamelyikével találkozik, akkor nem valószínű, hogy a márkán fog múlni, hogy jó automata öntözőrendszer lesz-e a kertjébe telepítve.

És igen! Létezik a hobbi kategória is.

 

MANUÁLIS ÉS HIBRID ÖNTÖZŐRENDSZEREK  4.

Manuális és Hibrid öntözőrendszer

 

A manuális öntözőrendszer

Ez az öntözőrendszer kézi vezérlést igényel, tehát nem automata módon végzi el az öntözést. Jellemzően csapok töltik be az elektromos szelepek helyét, és a csapok kézi megnyitásával lehet nyomás alá helyezni az öntözőrendszer öntöző zónáit.

Számtalan hátránya mellett az egyetlen előnye az, hogy egyenletesen teríti el a vizet. Azonban ez is csak abban az esetben történhet meg, ha a szórófejek jól vannak kiosztva és jó minőségűek, valamint akkor, ha az üzemeltetője pontosan ugyanabban a napszakban és pontosan ugyanannyi ideig működteti. Máskülönben ezt az előnyét sem igazán élvezhetjük!

Hátrányai mindannak az ellentéte, ami az automata öntözőrendszer előnyei. Azaz nem spórolja meg a mai kor emberének legfontosabb dolgait, az idejét, az energiáját, és a pénzét. Nem öntözi meg a kertet, ha nyaralunk, vagy a kedvenc sorozatunkat nézzük a tv-ben.

Az ilyen öntözőrendszerek 90%-a aránytalanul nagy költséggel lesz később átalakítva automatává.

 

A hibrid öntözőrendszer

A hibrid öntözőrendszer mindösszesen annyit jelent, hogy egy öntözőrendszer alkatrészeit több öntözéstechnikai márka termékeiből válogatjuk össze. Példaként a szórófejek Hunter, míg a vezérlő egység Toro márkaválasztással készül.

Ezért a manuális és az automata öntözőrendszer is lehet hibrid.

Gyakran alkalmazzuk mi is és elég sok öntözőrendszer telepítő rajtunk kívül ez a megoldást, mert alkalmat ad mindenből a leginkább odaillő kiválasztására.

 

HOGYAN MŰKÖDIK AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER?  5.

Öntözőrendszer működése

Az automata öntözőrendszer főnyomócsöve állandó nyomás alatt áll. Ez után találhatók a mágnesszelepek, amelyek elektromos jel hatására nyitnak, illetve zárnak el. Minden egyes szelephez egy öntöző zóna tartozik, amely csőhálózatra a megfelelő öntöző elemek vannak ráépítve.

Amikor a vezérlőegység jelet ad a egy mágnesszelepnek, akkor annak megnyitása következtében a hozzá tartozó zóna is nyomás alá kerül, és az átáramló víz az öntöző elemeken keresztül megöntözi kertünket. Ilyen öntöző elemek lehetnek a szórófejek, mikroszórók, vagy a csepegtető cső.

A szórófejek jellemzően a talajfelszín alatt találhatók és a nyomás hatására emelkednek ki. A mikroszórók és a csepegtető cső a talajfelszínen helyezkednek el, és szintén a nyomás hatására lépnek működésbe, de nem kiemelkedően.

Az eső, illetve fagyérzékelő blokkolja az automata öntözőrendszert, ha esik az eső, vagy ha fagy közeli a hőmérséklet.

Az automata öntözőrendszer vízforrása lehet a hálózati víz, de lehet alternatív, vagy természetes vízforrás is.

Az alábbi ábrán egy 4 zónás automata öntözőrendszer kerül bemutatásra, amely egy esővízgyűjtő tartályból van megtáplálva egy merülő szivattyú segítségével.

Öntözőrendszer

1. Esővízgyűjtő tartály.
2. Esőérzékelő.
3. Vezérlő automatika.
4. Mágnesszelepek, amelyek az öntöző zónákat nyitják és zárják el. Jobbra a csővezetékre szerelt szórófejeket láthatjuk.
5. A vízgyűjtő tartályt megtápláló csővezeték.

 

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER?  6.

Öntözőrendszer előnyei

A fejlett országokban kertes házban lakó emberek számára egyre nagyobb fontossággal bír az innováció, illetve a passzív élettér kialakítása. Teljes mértékben érthető törekvésünk ez, hiszen az energia egyre drágább és az időnk pedig az egyik legértékesebb dologgá kezd válni. Az idő és a szabadidő, amit a leghatékonyabban kell, hogy eltöltsük annak érdekében, hogy a leginkább túléljünk. Ebben a helyzetben azonnal érthető, hogy a naponta órákig tartó locsolás luxussá vált azok számára, akiknek nem ez volt a legjobb időtöltés, amit csak el tudnak képzelni.

 

Számukra jelent megoldást az automata öntözőrendszer!

 

A következőkben felsorolt előnyök természetesen a legkézenfekvőbb és az ügyfeleinktől legtöbbet hallottak. Ezektől az életminőséget javító kvalitásoktól vált az automata öntözőrendszer a leghasznosabb háztartási berendezések egyikévé, ha nem mindközül a leghasznosabbá!

 

Időt takarít meg!

Felgyorsult világunk egyik legértékesebb dolgává az idő vált. A modern világ emberének túlélése lassan már úgy tűnik, hogy mennyire képes jól beosztani az idejét! A munkájában mennyire hatékony a rászánt időtartamban, a családra is kell, hogy jusson, valamint a kikapcsolódás is mind-mind időt követel meg tőlünk. Az automata öntözőrendszer úgy teremt szép kertet, hogy a kertfenntartás legtöbb időt igénylő feladatát végzi el helyettünk! A nyári időszakokban ez naponta több órára is rúghat.

Ön mivel tölti legszívesebben az idejét?

 

Energiát takarít meg!

A reggeli locsolás az ébredő kertben, vagy az esti locsolás egy kis relaxációként egy fárasztó hétköznap után érthető, hogy jól esik. De nyáron, hónapokon keresztül mindennap reggel és este is locsolni a kertet biztos, hogy fárasztó! Ráadásul, ha igazan hatékony szeretne lenni, akkor hajnalban, illetve késő este kéne tenni mindezt. Természetesen azok nem fáradnak ezzel, akiknek automata öntözőrendszer végzi kertjükben ezt a munkát!

Ön számára is fárasztó a mindennapos locsolás?

 

Vizet takarít meg!

A reggeli locsolás az ébredő kertben, vagy az esti locsolás egy kis relaxációként egy fárasztó hétköznap után érthető, hogy jól esik. De nyáron, hónapokon keresztül mindennap reggel és este is locsolni a kertet biztos, hogy fárasztó! Ráadásul, ha igazan hatékony szeretne lenni, akkor hajnalban, illetve késő este kéne tenni mindezt. Természetesen azok nem fáradnak ezzel, akiknek automata öntözőrendszer végzi kertjükben ezt a munkát!

Ön számára is fárasztó a mindennapos locsolás?

 

Pénzt takarít meg!

Ahol idő -, energia -, és vízmegtakarítás van, ott pénzmegtakarítás is van!

Ön számára sem mindegy, hogy mennyi marad a zsebében?

 

Fenntarthatóság!

Bár igaz, hogy ez a szempont még elég új keletű a hazánkban, ugyanakkor jó ha tudja, hogy az automata öntözőrendszer használatával ahhoz a táborhoz is csatlakozik, akik tesznek az ésszerű energiaforrások felhasználásáért, ezáltal tesznek a bolygó fenntarthatóságáért!

Fontos Önnek, hogy mi marad az unokáinknak?

 

Praktikusság

Semmilyen emberi felügyeletet sem igényel az automata öntözőrendszer! Könnyű a kezelhetősége és nagyon felhasználóbarát. Rejtett kialakításával nem korlátozza a kertet és az esztétikai látványát sem csökkenti. Sőt hatására a kert páratlanul széppé válik!

Ön kedveli az egyszerűséget?

 

Megszépülő kert!

Biztosan Ön is látott néhány kiemelkedően szép kertet a környező utcákban. Fogadok, hogy automata öntözőrendszer van telepítve abba a kertbe! Az állandó és egyenletes öntözés hatásai a növényeken már hetekkel az öntözőrendszer beüzemelése után jelentkeznek. A növények életének legfontosabb eleme a víz, ha ezt megfelelő módon biztosítja nekik, akkor a legjobbat fogják kihozni magukból.

Tudja, hogy a környék legszebb kertje miért olyan szép?

 

Egészséges hatások!

A por, a pollenek kellemetlen hatásokat tudna kiváltani belőlünk emberekből, de még a háziállatainkból is. Önmagában véve már a forró kánikulai napok is elviselhetetlenné tehetik a kertben való tartózkodást. Viszont az automata öntözőrendszer használatával ez jelentősen enyhül. A finomra porlasztott vízcseppek megkötik a napi port és polleneket, és lehűtik a levegőt. Az ismétlődő öntözés hatására pedig a visszapárolgás következtében a levegő magasabb páratartalmú lesz, ami sokkal élvezhetőbb.

Ön szereti a kellemes és tiszta levegőt?

 

MILYEN HÁTRÁNYOKKAL JÁR AZ ÖNTÖZŐRENDSZER?    7.

Öntözőrendszer hátrányai

Összeszedve minden tapasztalatomat és gondolatomat a témában is csak egyetlen dolgot tudok megemlíteni. Az intenzíven öntözött területek talajára jellemző, hogy hamarabb kimerül a tápanyagtartalma, mint a természetesen öntözötté. Ezáltal a díszkert tápanyag utánpótlására nagyobb figyelmet kell fordítani.

Annál is inkább, mivel ennek tünetei egy laikus számára teljesen megegyeznek a vízhiány, azaz a kiszáradás tüneteivel. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a laikus kerttulajdonos megnöveli az automata öntözőrendszer öntözési percszámát és ezzel még inkább felgyorsítja a negatív folyamatot.

Kérje szakember tanácsát, ha ilyet tapasztal!

 

Szép kert, több szabadidő, egészséges környezet!

Ezt nyújtja az automata öntözőrendszer!

 

AJÁNLATKÉRÉS

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!